tiistai 27. helmikuuta 2018

Ärsyttävät tupakaverit

Hanhikosken autiotupa (Koitajoki).
Suomen autiotupajärjestelmä on maailman mittakaavassakin täysin ainutlaatuinen. Vaeltaja pystyy majoittumaan keskellä erämaata ilmaiseksi kaikille avoimissa, valtion julkisin rahoin ylläpitämissä mökeissä, joista löytyy kaikki tarvittava kaasusta polttopuihin. Autiotuvissa majoittumiseen liittyy Metsähallituksen virallisten ohjeiden ohella myös eräitä kirjoittamattomia käyttäytymissääntöjä, autiotupaetiketti. Kaikki eivät sääntöjä tai etikettiä kuitenkaan noudata, kuten olen vuosien varrella ja aivan viime viikkoinakin erämaassa liikkuessani saanut huomata. Seuraavaksi kooste kymmenestä itsessäni eniten ärsytystä herättävästä autiotuvan käyttäjästä.

Hahmot ovat karrikoituja versioita tai yhdistelmiä todellisista autiotuvilla kohtaamistani henkilöistä, eivätkä siis viittaa suoraan kehenkään olemassa olevaan ihmiseen. Teksti on kirjoitettu muutenkin täysin pilke silmäkulmassa.

1. Sottapytty

Sottapytty on yksi ärsyttävimmistä tupamajoittujista. Erityisesti pitkän päivän päätteeksi siivottomassa kunnossa olevalle tuvalle raahautuessa ja tyhjän puulaatikon toivottaessa väsyneen matkaajan tervetulleeksi tämän tupakävijätyypin kiroaa helposti alimpaan helvettiin. Sottapytty jättää pöydälle muruja ja ruokatahroja. Kamiinan lämmityksessä lattialle kertyviä roskia hän ei näe tarpeelliseksi siivota, tuhkien tyhjentämisestä puhumattakaan. Hän ei myöskään arkaile työntää kamiinaan esimerkiksi foliolla päällystettyjä retkiruokapusseja ja muuta palamatonta roskaa. Kyllähän joku ne sieltä raivaa! Sottapytty polttaa usein visiittinsä aikana puulaatikon tyhjäksi, eikä vaivaudu pilkkomaan tilalle uusia puita, koska olisihan tämä nyt aivan liian raskas ponnistus. Sottapytyt liikkuvat erämaissa sekä lihasvoimin että moottoriavusteisesti, mutta havaintojeni mukaan kuuluvat ehkä aavistuksen useammin jälkimmäiseen ryhmään.

Siivoa jälkesi ja täytä puulaatikko lähtiessäsi. Kiehisiä on myös hyvä vuolla seuraavaa tulijaa varten.

Kuonjarjoen autiotupa (Käsivarsi).
2. Tuvanvaltaaja

Kirjoitin pari vuotta sitten blogissani eräästä todella törkeästä autiotuvan valtauksesta. Aivan näin räikeisiin tapauksiin onneksi harvoin törmää, mutta tuvanvaltaajia tapaa silti säännöllisin väliajoin. Tuvanvaltaaja on levittänyt varusteensa ilmavasti kamiinan ympärille kuivumaan saapuessasi likomärkänä iltahämärässä tuvalle, eikä tee elettäkään tehdäkseen tilaa tavaroillesi. Tuvanvaltaaja valtaa myös laverilta vähintään kolmen hengen levyisen tilan itselleen ja varusteilleen, jotka ovat liian hienoja lattialla säilytettäväksi. Mikäli huomautat tuvanvaltaajalle tarvitsevasi hieman tilaa, hän saattaa närkästyä ja ilmoittaa: "Minä olin täällä ensin".

Anna tilaa uusille tulijoille. Viimeiseksi tulleilla on etusija yöpyä.

3. Niksi-Pekka

Niksi-Pekka ei varsinaisesti riko mitään sääntöä, mutta on muuten todella ärsyttävä tapaus. Niksi-Pekkaa vaivaa pakottava sisäsyntyinen tarve päteä. Usein Niksi-Pekka on itseäsi selvästi vanhempi ja kokeneempi vaeltaja. Aluksi olet mielissäsi saamistasi vinkeistä. Niksi-Pekan mielestä vaelluskenkäsi ovat liian lähellä kamiinaa kuivumassa. "Missä voi sulaa, siinä nahka palaa", hän opastaa.  Niksi-Pekalla on myös sananen sanottavana ruokavalinnoistasi ja kasvisruokavaliosta yleisesti. Niksi-Pekka tarkkailee tiivisti, kun sytytät kaasukeittimen. Jos nostat kattilan sekunniksikin pois liedeltä kokkaamisen lomassa, hän syöksyy sammuttamaan hanan, koska kaasua ei saa tuhlata. Pikkuhiljaa ärsytyskertoimesi alkavat nousta ja alat epäillä Niksi-Pekan bongailevan tarkoituksella virheitäsi. Tuntiessasi Niksi-Pekan hengityksen niskassasi kamiinaa sytyttäessäsi huomaatkin käsiesi tärisevän.

Kokemattomampia on aina syytä neuvoa, mutta suoranainen päteminen ei liene tarpeellista.

4. Tunturisaarnaaja

Tunturisaarnaaja on usein esimerkiksi jonkin poliittisen tai uskonnollisen liikkeen kannattaja, joka kokee tarpeelliseksi julistaa aatemaailmaansa myös muille. Hän ohjaa innokkaasti keskustelua politiikkaan tai uskontoon, eikä häpeile tyrkyttää omia näkemyksiään ainoina oikeina tapoina nähdä maailma. Mikäli sattumalta olet asiasta hyvin jyrkästi eri mieltä, tunnelma kiristyy helposti, ja valmiiksi pieni autiotupa alkaa tuntua entistäkin ahtaammalta.

Politiikka ja uskonto on parempi rajata autiotupakeskustelujen ulkopuolelle.

Kiertämäjärven autiotupa (Urho Kekkosen kansallispuisto).
5. Ylisosiaalinen

Ylisosiaalinen ei ymmärrä ajatusta, että jotkut tulevat vaellukselle etsimään rauhaa ja hiljaisuutta. Ylisosiaalinen on äärimmäisen kova puhumaan ja kyselemään, eikä kestä hetkeäkään tupaan laskeutuvaa hiljaisuutta. Hän ei kaihda menemästä kysymyksissään myöskään henkilokohtaisuuksiin. Siinä vaiheessa, kun olet käynyt illan aika läpi kaiken ammatistasi parisuhdestatukseesi ja kysymystulva vain jatkuu, alat harkita vakavasti telttamajoitukseen siirtymistä.

Tupakaverien kanssa käydyt keskustelut ovat vaelluksen suola, mutta kovin henkilokohtaisia asioita ei kannata kysellä, ellei keskustelu sitten spontaanisti ajaudu siihen suuntaan.

6. Haamu

Haamu liikkuu erämaissa jättämättä autiotupien vieraskirjoihin mitään merkintää vierailustaan. Reittisuunnitelmansa kysymistä hän pitää liikana uteliaisuutena, eikä ole valmis jakamaan tätä tietoa kenenkään kanssa.

Vieraskirjoihin on hyvä kirjoittaa nimensä ja minne päin on seuraavaksi suuntaamassa ihan turvallisuussyistä.

7. Mökkeilijä

Mökkeilijä viihtyy usein lähellä asutusta sijaitsevilla autiotuvilla. Hän majoittuu autiotupaan häpeilemättä useammaksi päiväksi, jopa viikoiksi. Mukana saattaa olla esimerkiksi kalastus- tai metsästysvehkeet. Mitäpä sitä nyt suotta maksamaan kalliista vuokramökeistä, kun Metsähallituksen piikkiin voi mökkeillä ilmaiseksi!

Autiotuvat on tarkoitettu tilapäiseen levähtämis- ja yöpymiskäyttöön (1-2 vrk).

Kuoppilasjärven autiotupa (Paistunturin erämaa).
8. Kelkkailija

Kelkkailija hurauttaa autiotuvan pihaan kelkalla tai mönkijällä. Turha liikkua lihasvoimin, kun kelekallakin pääsee! Kelkkailija saattaa kuulua esimerkiksi viikonlopuksi tunturiin rentoutumaan lähteneeseen paikalliseen poikaporukkaan, joiden kelkkojen tavaratilat on lastattu täyteen alkoholipitoisia nautintoaineita. Poistuessaan he jättävät ahkioosi lahjukseksi Sandelsin, ettet vahingossa kerro kellekään heidän aikoneen majoittua tuvassa.

Autiotupa on tarkoitettu jalkaisin, hiihtäen tai muulla tavoin omin voimin liikkuvien yöpymiskäyttöön. Muulla tavoin liikkuvat voivat käyttää tupaa vain päiväkäytössä.

9. Päivätuvan asukki

Päivätuvan asukin löydät sivakoidessasi aamutuimaan läheiselle päivätuvalle aikeenasi keitellä sumpit. Saapuessasi löydätkin täyden tuvan, jossa päivätuvan asukki kumppaneineen vasta heräilee kaikki varusteensa ympäri tupaa levittäneenä. Erityisen usein tämän yksilön tapaa Urho Kekkosen kansallipuistossa Rautulammen ja Niilanpään päivätuvilla. Useimmiten kyseessä ei vaikuta olevan minkäänlainen hätämajoittuminen.

Päivätuvissa saa majoittua vain poikkeustapauksessa.

10. Tunturifilosofi

Tunturifilosofi on usein yksin liikkuva vaeltaja, joka on kokenut erämaassa liikkuessaan herätyksen ja haluaa jakaa ajatuksensa myös muiden kanssa. Hän päättää kirjoittaa vieraskirjaan useamman sivun mittaisen paatoksellisen manifestin. Ajatukset voivat olla sinänsä aivan mielenkiintoisia, mutta mieleen hiipii väistämättä, oliko tämä vieraskirjan viimeisten sivujen täyttämisen arvoista.

Kirjoita vieraskirjaan nimesi, havaintosi ja seuraava kohteesi. Pidemmät pohdinnot on parempi jättää johonkin muuhun foorumiin.

Säännöt löytyvät jokaisen tuvan seinältä.
Ohje autiotupien käyttöön
(Lähde: luontoon.fi)

1. Autiotupa on tarkoitettu jalkaisin, hiihtäen tai muulla tavoin omin voimin liikkuvien yksityishenkilöiden tilapäiseen levähtämis- ja yöpymiskäyttöön (1 - 2 vrk). Muulla tavoin liikkuvat voivat käyttää tupaa vain päiväkäytössä. Suurten ryhmien toivotaan käyttävän yöpymiseen omia telttoja tai varaustupia.

2. Autiotupien käyttö yöpymiseen ei ole matkailun liiketoiminnassa sallittua, mutta tupaa voidaan käyttää taukopaikkana Metsähallituksen luvalla. Liiketoiminnassa asiakkaiden yöpymiseen tulee käyttää varaus- ja vuokratupia tai yksityisiä majoituspalveluja.

3. Osalla tuvista on paikanpäällä tupakohtainen kansio. Tutustu kansion sisältöön. Se opastaa tuvan ja sen laitteiden käytössä. Kansiossa on myös hyödyllistä retkeilytietoa.

4. Tarkista tulisijan kunto, ennen kuin sytytät tulen. Käytä polttopuuta säästäen. Jos tuvalla on kaasukeitin, tutustu sen ohjeeseen ennen keittimen käyttöä.

5. Jos tuvan vedenottopisteen veden laatua tarkkaillaan säännöllisesti, siitä ilmoitetaan tupakansiossa ja kohteella terveysviranomaisen lausunnolla. Muu käyttövesi ja luonnonvedet suositellaan keitettäväksi ennen käyttöä juomavedeksi.

6. Anna tilaa uusille tulijoille, viimeiseksi tulleilla on etusija yöpyä. Älä häiritse muita tuvan käyttäjiä. Tupakointi sisätiloissa on kielletty! Tarkista etukäteen, saako tupaan tuoda lemmikkieläimiä.

7. Noudata tuvan jäte- ja kierrätysohjeita. Polta vain puhdas paperi. Maatuvat jätteet voit laittaa kompostiin tai kompostikäymälään. Vie muut mahdolliset jätteet lähimpään ekopisteeseen.

8. Kirjoita vieraskirjaan nimesi, havaintosi ja seuraava retkikohteesi.

28 kommenttia:

 1. Ihan hyvä yleistys kyllä! :D Voin kuvitella suuren osaa noista tyypeistä, vaikka ite on tullu nukuttua tuvassa vaan yhen ainoan kerran. Siitä tulikin mieleen, että mihinhän ryhmään kuuluu porukka, joka lämmittää tuvan saunaksi, että siellä varmasti tarkenee? Olisiko "kuin kotonaan" -niminen stereotyyppi? Sama porukka kikattelee ja pieree yömyöhään makuupusseissaan ettei kukaan muu saa unta ja kolistelee keskellä yötä täyttämään kaikki vesipullot yksi kerrallaan, koska tietysti rutikuivassa tulikuumassa tuvassa janottaa. Koita siinä sitten nukkua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin, jos olet tupia noin tehokkaasti onnistunut välttelemään! Mutta tuo kuvaamasi "kuin kotonaan" on niin tuttu, että ihan harmittaa kun en tajunnut itse laittaa listalle :D Ei ole mitään niin hirveää kuin hikoilla tuvan ylälaverilla lämpötilan huidellessa lähellä 50 astetta! Pitää ehkä tehdä ärsyttävät tupakaverit vol 2 ja laittaa tuo kärkisijalle :D

   Poista
 2. Erittäin hyvä juttu! Olen törmännyt näihin kaikkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aikamoista porukkaa tuolla erämaissa kyllä välillä liikkuu :D

   Poista
 3. Lisäsin vielä yhden tyypin .Sääntö Sakari, Sääntö on useimmiten Etelä-Suomessa asuva henkilö joka elää tarkkaan säänneltyä elämäänsä ja ei pääse siitä eroon erämaassakaan ja taitaa kärsiä siitä itse eniten mutta saa myös toiset vaivaantuneiksi. Hyviä oli nuo luonne analyysit ja osuvia myös .

  VastaaPoista
 4. Puuttuu Lemmikki-Leena. Tuo tupaan kaikkia maailman kaksilahkeisia hulppeasti enemmän palvotun yltiörakkaan nelijalkaisensa. Kysyy "eihän tästä kenellekään ole haittaa, eihän." Lauseessa ei ole kuitenkaan kysymysmerkkiä ripaustakaan, repliikki on tarkoitettukin vain toteamukseksi. Juo vedet samasta kupista, lepertelee ja höpöttelee piskilleen. Ei yritäkään pidä lemmikkiään kurissa: antaa sen pyöriä muiden ympärillä ja tavaroissa. Toteaa vain "eihän se nyt mitään kenellekään tee".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olisi kyllä pitänyt myös listalle päätyä! Itselläni ei ole koiria vastaan mitään, mutta kurittomia koiria kyllä :D

   Poista
 5. Naseva ja hyvin kirjoitettu juttu, iltapäivän piristys ja hymystys:D!

  VastaaPoista
 6. Luvin väsynnein silimin aluks viärin, "Ärsyttävävät tupakkakaverit":D. Ehkä kuitenkin parempi aihe tupakaveriloista kumminkin oli. Ja nuo hahmot pikkusen hymyilyttävät :D. Ite kuuluisin varmaankin tuohon kutos katekoriaan huamu, ei tarvihe varmaankaan perustella? Tottahan majoittumisessa täytyy käyttää mualaisjärkeä ja tullatoimeen kaikenlaisten ihmisten ja muidenkin luontokappaleihin kans. Sopu sijjaa anttaa ja ylleesä tie niin toiselle, ku itelles halluisit tehtävän. Vanahat sanonnat vielä nykysinnii pittäävät paikkansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, tupakkakavereista ei itselläni ole onneksi kokemusta! Sopi kyllä sijaa antaa ahtaissa tuvissa, onneksi suurin osa porukasta noudattaa noita mainitsemiasi periaatteita :)

   Poista
 7. Kyllä sitä osataan kaikesta valittaa. Oltais kiitollisia siitä ettei tarvi aina taivasalla nukkua ja laittaa ruokaa 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lisäisin vielä yhden: ulkomaalaisen joka kesäaikaan lämmittää tuvan plus 25 asteeseen , hakee lisää puita ja valittaa villapaita päällä että lähtee tästä huomemma kun saa itsensä lämpimäksi. mutta miten voiikin olla kylmää ja pirusti hyttysiä ja kun ei kauppaakaan ole näköpiirissä. tunnin päästä siirryimme telttaan ja aamulla lähdimme jatkamaan matkaa... pete

   Poista
  2. Nuo saunaksi tuvan lämmittäjät on kyllä pahoja 😀 Muistan kerran Kevolla kesäaikaan kun joku iski kamiinan täyteen puita ja siinnäpä sitten ylälaverilla hikoiltiin yö 50 asteen lämmössä 😧

   Poista
  3. elokuun lopussa/syyskuun alussa luiron autiotuvassa sisällä oli joku saksalainen tai olikos ne niitä ranskalaisia nuoria.. en muista.. oli pystyttänyt teltan sinne lavereiden eteen :D
   Ja outoja nuo (ranskalaiset) nuoret kyl.. ok ekan viikon alussa oli +25 päivällä mut öisin jo melkein 20astetta vähemmän ja tokan viikon lopuksi oli öisin jo -4 ehkä tavallista.. silti ilman mitään vaellusvaatteita yms ne vaan patiskeli pitkin reittejä kesävaatteissä :D
   t. nimim. UKK-lla monta kertaa käynyt viron vaeltaja

   Poista
  4. Oho vähän kummallista menoa kieltämättä :D Aika kevyellä varustuksella nytkin tuntui ulkomaalaisia turisteja olevan liikenteessä, kun viime viiikko UKK:ssa oltiin hiihtovaeltamassa. Esim. ei telttaa ollenkaan varamajoitteena. Yksi iso 6 hengen porukka oli siellä hiihtämässä ilman telttaa tai varauksia varaustupiin. Valtasivat sitten autiotuvan lähes kokonaan, vaikka oli muutenkin ruuhkaa reitillä. Ei voi kuin ihmetellä...

   Poista
 8. Minusta nämä kaikki on hyvin osuvia ja niitä löytyy vielä pitkä lista lisää. 😀 Itse kuitenkin koen nämä sellasena kulttuurellisena rikkautena. 😊 Toisaalta olen kyllä aika sopeutuva kaveri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä :) Pitää ehkä itsekin hahmotella vol 2 tälle jossain vaiheessa kun niin monta hyvää unohtui listalta :D

   Poista
 9. Sitten on vielä hahmo joka kirjoittelee kaikesta nettiin. Kutsutaan sitä vaikka Some-Sanniksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viittaan "pilke silmäkulmassa"-saatetekstiin. Ei kannata loukkaantua ihan kaikesta, pysyy verenpaineet hallinnassa ;) t. Some-Sanni <3

   Poista
  2. Heh heh, noita loukkaatujia riittääkin tuolla somessa. Ei ainna itekkää tiijjä mistä ne hernnee vettää kirssuun. Multakkii hävis yks lokin seurrooja kahest, 24 taut. Vai Some-Sanniks nimesivät, tuoha o herkullinen nimi :D. Hyvvii pakkassii ja revontullii viell ensviikkoon toivottelen :).

   Poista
  3. Hahaah juuri näin :D Ei kyllä revontulia näkynyt koko viikkona, vaikka oli kovat pakkaset ja tähtikirkkaita öitä. Huonoa tuuria.

   Poista
 10. Enpä oo tullut ajatelleeksi, että vieraskirjamerkinnät ovat noin suuri synti. Itselle ne ovat yksi tupakäyntien suola ja iltasaduksi on mukavaa lukea aikaisempien kulkijoiden retkistä, lähistön luontohavaintoja ym. Monesti merkinnöistä on saanut hyviä vinkkejä reiteistä ja paikoista, joissa kannattaa poiketa. Vaikka paperia kuluisikin, kestävät kirjat silti usein vuosia ja vuosia, harvoissa paikoissa ne alati täyttyvät. Muita vastaavia foorumeita en ole hirveästi löytänyt, esimerkiksi netissä on yleensä tullut vastaan vain vähän hakutuloksia jotain tiettyä tupaa koskien ja vielä vähemmän viimeaikaisia retkitarinoita luettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ittsekin olen kyllä "vieraskirjachatin" suuri ystävä, enkä näe tosiaan suurina syntinä sinne pidempienkään tarinoiden kirjoitusta, hauskahan niitä on vain lukea :D Itsekin kyllä kirjoitan sinne yleensä vähän muutakin kuin nimeni ja reittini. Kiva lukea mm. millaista säätä ollut ja mitkä tunnelmat muuten. Enemmän tuossa viittaan sellaisiin sivukaupalla pituutta omaaviin aggressiivisiin filosofisiin tai yhtesikunnallisiin purkautumisiin, joita aina välillä näkee :D Viihdettä toki nekin, ei siinä.

   Poista
 11. Hyvä, Sanni! Täyttä asiaa sekä pilke silmäkulmassa että joskus väsyneenä ei niin pilkekään. Kaikki koettu. Hyviä nuo lisäykset, laita ehdottomasti seuraavaan blogiisi aiheesta!
  Mukavia reissuja sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mun pitäisi kyllä yrittää nyt aktivoitua tämän blogin suhteen puolen vuoden tauon jälkeen :)

   Poista