torstai 22. helmikuuta 2018

Grönlannin yli: miksi ja miten?

Vatnajökull 2017.
En oikein muista, milloin aloin haaveilla Grönlannin yli hiihtämisestä. Retkikuntahiihdosta kiinnostuin kuitenkin vuonna 2013, kun joensuulainen kollega ja tuolloinen Joensuun ladun puheenjohtaja Eero Oura hiihti Etelänavalle. En vielä tuolloin haaveillut itse lähteväni hiihtämään jäätiköille, mutta joskus vuoden 2015 aikana ajatus Grönlannin ylihiihdosta lienee syntynyt. Sen muistan ainakin, että Korpijaakon talvivaelluskurssilla Iso-Syötteellä tammikuussa 2015 sanoin esittelykierroksella tavoitteenani olevan Grönlanti (ei luultavasti oikeasti ollut). Tuota ennen talvireissuni olivat olleet lähinnä helppoja tuvalta tuvalle -vaelluksia. Kurssilla opettelimme talvivaelluksen perustaidot ja majoituimme teltoissa Toraslammen jäällä. Viereisellä autiotuvalla majoittui tuolloin hiihtoporukka, joka kysyi treenaammeko jotain tiettyä reissua varten. Muistan heittäneeni, että Grönlantiin tässä treenataan, olettaen heidän kyllä tajuavan kyseessä olevan pelkkä läppä. Nyt kolme vuotta myöhemmin löydän itseni sanomasta tuon ihan vakavissani.

Grönlanti on ollut itselleni useamman vuoden se "the retkikunta". Voisipa jopa sanoa, että kaikki aikaisemmat hiihtoni ovat olleet jollain tasolla harjoittelua sitä varten. Vuoden 2018 pääprojekti on ollut selvillä jo toissavuodesta alkaen. Ankarat avotunturit on suunnittellut naisretkikunnan organisointia Grönlantiin kevääksi 2018 jo vuosikausia. Kun kuulin Teirasvuon Ninan astuneen projektin johtoon 2016 loppuvuodesta, ilmoitin minut voivan laskea mies - tai nais - vahvuuteen. Retkikunta on kokoontunut useampaan otteeseen kesän 2017 perustamiskokouksen jälkeen ja kokoonpano on hieman elänyt vuoden varrella.


Logon suunnittelu ja toteutus: Fredrik Pelin.

Kasassa on nyt kuitenkin kuuden naisen tiimi. Lähes kaikkien kanssa olen hiihtänyt ennenkin ja loppujenkin kanssa olen tullut tutuksi Suomen Arktisen Klubin illanistujaisissa. Telttaparini Fridan kanssa teimme vuonna 2016 kolmen viikon retkikunnan Huippuvuorilla saman teltan jakaen, joten yhteistyö sujuu varmasti tälläkin kertaa saumattomasti. Kuukausi on pitkä aika, mutta onneksi kasassa on hyvä tiimi! Itse toimin retkikunnan lääkärinä. Porukan esittely löytyy blogistamme: http://www.avotunturit.fi/nice-gronlanti-2018/


Grönlannin ylitys on arktisen hiihtovaelluksen klassikko ja eräänlainen "must do". Tavoitteena on hiihtää jäätikön yli lännestä itään, Kangerlussuaqista Isortoqiin. Matkan välietappina toimii 80-luvulla hylätty amerikkalainen tutka-asema DYE2, joka hiljalleen uppoaa jään uumeniin. Reitin korkein kohta on noin 2500 metrissä lakijäätiköllä. Joka päivä hiihdetään 9-10 tuntia muutamaa lepopäivää lukuun ottamatta. Hiihtomatkaa kertyy kaikkiaan 570 kilometriä. Aikaa tästä selviytymiseen on varattu kuukausi. Koko tuo aika ollaan ja eletään jäätiköllä teltoissa majoittuen lämpötilan voidessa laskea jopa -35 asteen pakkaslukemiin. Retkikunta toteutetaan tukemattomana ilman ulkopuolista apua eli kaikki varusteet kuljetetaan mukana itse alusta loppuun saakka. Jokainen vetää perässä kahta ahkiota, joiden yhteispaino on tarkoitus saada alle 75 kiloon. Ankaraa grammanviilausta on siis luvassa!

Valmistelut ovat jo täydessä vauhdissa. Viime viikonloppu kului Saimaan jäällä pari yötä kestäneellä harjoitusleirillä. Jatkossa lisää juttua retkikuntaan treenaamisesta ja muusta valmistautumisesta.

12 kommenttia:

  1. Huikeita mimmejä! Suurella jännityksellä jään odottelemaan retkikunnan starttaamista ja tulen seuraamaan teidän menoa intensiivisesti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Koitetaan pitää tasoa yllä blogissa 😂

      Poista
  2. Tsemppiä reissuun! Meillä tätä reissua seurataan! Varustepohdinnoissa kiinnostas tietää ainakin telttojen, suksien ja monojen valintaan vaikuttaneet seikat. Kyllä täällä "etelässä" ahkioretkellä, jos vain ihmiseen törmää, kuulee melkein joka kerta kysymyksen: Treenatteko johonkin pidempään reissuun, vaikka vaan lähiretkellä olisi. @visaveikko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ehdottomasti valotan tuota varustepuolta ihan kokonaisen postauksen verran! Itseltänikin aina kysytään mihin treenaan, kun vetelen ahkiota tuolla tunturissa :D

      Poista
  3. Huikeeta! Varustepuoli ja valmistautuminen kiinnostaa kovasti ja toki itse reissukin. Itse uskaltauduin vasta sinne peruskurssille tänä talvena ja haaveissa on päästä jossain vaiheessa ihan kunnon vaellukselle. Mielenkiinnolla jään seuraamaan teidän seikkailua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varusteista ja valmistautumisesta juttua luvassa ehottomasti! Peruskurssi on tosi hyvä setti. Ei sitä ikinä tiedä, ehkä säkin löydät itsesi Grönlannista parin vuoden päästä ;D

      Poista
  4. Joo, noita ajatustilemoita ei kannata kaikkia heittää ilimoille. Niillä kun on aina taipumus totteutua :D. Onkos siellä gröönlannissa ennee jiätäkkää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se ehkä on :D Taitaa se vielä jäässä olla. Saa nähdä milloin sulaa.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Aivan überhieno on! Fridan velipoika Fredrik Pelin suunnittelijana.

      Poista
  6. Pitääpä seurailla mielenkiinnolla. Meinasittako käyttää leijoja apuna vai onko pelkkää hiihtoa? Toivotan tsemppiä matkaan,hieno reissu tulossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lihasvoimalla tarkoitus tehdä! Olen sen verran aloitteleva leijailija et se ehkä mun tapauksessa vaan hidastais matkan tekoa :D Kiitos, koitamme pitää blogin jutut asiallisena (viime reissulta tuli niin levotonta settiä blogiin että huhhuh) :D

      Poista