sunnuntai 25. joulukuuta 2016

Kevo ja tupaetiketti

Guivi-tunturin huipulla (641 m).

Suomessa tehdyistä vaelluksista tulee kirjoiteltua harvemmin tänne blogin puolelle. Yksi tämän vuoden hienoimmista kotimaan reissuista lienee kesä-heinäkuun taitteessa tekemäni "ex tempore"-vaellus Kevolle. Olin jättäny autoni Ivalon lentokentälle Alaskaan lähtiessä, ja päätin autonhakureissulla käydä kiertämässä Kuivin rengasreitin. Rengasreitti on huomattavasti Kevon reittiä kätevämpi etenkin auton siirtelyiltä välttymisen osalta. Sitä kulkiessa pääsee myös näkemään kaikki Kevon kanjonin hienoimmat kohdat.

Reitti alkaa Sulaojan parkkipaikalta Karigasniemen läheltä, josta kuljetaan Kevon reittiä pitkin Ruktajávren autiotuvalle. Täältä reitti haarautuu kohti Guivi-tunturia. Kuivin autiotuvalta jatketaan kohti Kevon kanjonia, jossa polku yhtyy Kevon reittiin. Paluumatka kuljetaan Kevon reittiä pitkin takaisin Sulaojan parkkipaikalle. Kaikkiaan 86 kilometrin mittaiseen kierrokseen upposi kolme ja puoli päivää. Pisin etappini oli Kuivi-Ruktajávri väli, jossa kävelymatkaa kertyi 31 kilometriä. Reitti on suurimmaksi osaksi helppokulkuinen, vaikka toki muutama kahlaamalla tehtävä joenylitys ja yksi vaijeriylityskin sen varrelle mahtuu. Kanjonin alueella on jonkin verran nousua ja kivikkoisempaa polkua, muttei mitään erityisen haastavaa.


Ilahduttavinta yksin vaeltaessa on tutustua muihin vaeltajiin, joita oli tällä kertaa liikenteessä yllättävän paljon. Monet inspiroivat keskustelut tulikin jälleen käytyä autiotuvilla iltaa istuessa! Myös vieraskirjojen lukeminen tarjoaa viihdettä tuvissa vietettyjen pitkien iltojen ratoksi. Tuttuja nimiäkin tuli bongattua, ystäväni Laura oli nimittäin ollut samalla reitillä vain muutamia viikkoja aiemmin heti Kanjonin avauduttua (alueella retkeily on kielletty 1.4.-14.6. välisenä aikana). Ruktajávren autiotuvan vieraskirjan selailu paljasti reitillä koetun melko dramaattisia hetkiä aiemmin kesäkuussa:

Törmäsin vieraskirjaa selatessa tähän tarinaan. Ihmettelin hieman, mikä hullu reitillä on pyörinyt...

...kunnes jatkoin lukemista seuraavalle sivulle, josta selvisi tarinan oikea laita. "Mene pois, olimme täällä ensin!"

On  kyllä kertakaikkisen "mulkku äijä", kun tuolla tavalla menee räyhäämään poikaraukoille, jotka ovat sentään ehtineet tuvalle ensin! Mutta vakavasti puhuen: näiden nuorten miesten tuvan valtaus oven säppiin laittoineen on yksi törkeimmistä autiotuparikkeistä aikoihin. Liekö taustalla puhdas törkeys vai onko tupaetikettiin perehtyminen yksinkertaisesti jäänyt väliin näiltä herrasmiehiltä? Kaksi miestä ja yksi koira tuskin tarvitsevat majoitteekseen isoa 10 henkilölle mitoitettua autiotupaa. Suosituimmilla reiteillä törmää toisinaan vastaavanlaisiin mestareihin, joilta "anna tilaa uusille tulijoille" -ohje on päässyt unohtumaan. Kerran tulimme jollekin Hetta-Pallaksen autiotuvalle kaatosateessa likomärkinä pitkän päivän päätteeksi. Tuvalla oli porukkaa alle puolet sen vetokyvystä, mutta silti paikkoja ei tuntunut löytyvän millään. Lopulta pitkän neuvottelun päätteeksi tuvalla olijat suostuivat tiivistämään tavaroitaan sen verran, että meillekin löytyi paikka laverilta. Kaunis periaate, josta ei pitäisi tinkiä on, että viimeiselle ja väsyneimmäille tulijalle tehdään aina tilaa. Vaikka se sitten tarkoittaisi tuvassa jo olevien telttaan siirtymistä. Kaikkein villeintä meininki on tietysti suosituilla reiteillä ja Ruktajávren tavoin lähellä sivistystä sijaitsevilla tuvilla. Mitä syvemmälle tunturiin kulkee, sitä asiallisempi meininki ja siistimmät tuvat!

Pieni muistutus, kuinka autiotuvilla tulee käyttäytyä.

24 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Valitettavasti vastaavaa tarinaa kuullut Hetta-Pallas reitiltä. Ollut itselläkin mielessä vähän kirjata niitä peruskäytöstapoja mitä tulee tupiin ja muuhunkin retkeilyyn. Näyttää ettei ole kaikilla hallussa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini! Kieltämättä nuo ihan peruskäytöstavatkin tuntuu olevan välillä vähän hakusessa porukalla. Pistää muun muassa ärsyttämään kun jätetään kaljatölkkejä jne. roskaa tuville, ei siivota, jätetään puut tuomatta jne. Hyvä idis olisi aiheesta laajempikin postaus tehdä :)

   Poista
 2. Tiukan paikan tullen jos kämpässä on vain 2 ihmistä, ja olosuhteet ovat haasteelliset. Voinee soittaa poliisille.
  Toki aina pitää valmistautua yöpymään ulkona. Muutenkin, jos vaikka ei pääse kämpälle jostain syystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, että teltta pitää olla aina mukana varamajoitteena, vaikka ensisijaisena suunnitelmana olisikin tupamajoitus. Etenkin sesonkiaikaan. Itse valitsen usein suoraan telttamajoituksen, jos tuvilla kovin ruuhkaista.

   Poista
 3. Oi voi. Etiketti hukassa kun "me ensin ja muut ilman" asenne on päälimmäisenä mielessä. Muut ovat ne jotka on häiriöksi. Tupaetiketti on tehty ihan syystä ja pitäisi normaalilla maalaisjärjellä ymmärtää, mutta oman edun/hyvän ylitse ei enään osata katsoa niin sitten varataan jopa autiotupa omaan käyttöön. Ei tuohon muuta osaa sanoa kuin että Hanlonin partaveitsi taas sopii tähänkin hyvin. Menee jotenkin että "älä koskaan yritä selittää pahantahtoisuudella sitä minkä voi selittää ihan yhtä hyvin typeryydellä". Tuskin pojat itse ymmärsivät etikettiä vaan olivat ihan luulossa että heillä on "oikeus" ja joku hullu alkaa närkästyneenä jopa kiroilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Onhan tuo kyllä aivan käsittämätöntä, että mennään vielä vieraskirjassa haukkumaan "mulkuksi" tätä sateeseen palelemaan jätettyä vaeltajaa - anonyymina tietenkin! Ikään kuin itse ei oltaisi tehty mitään väärin.

   Poista
 4. Oikeita idioottien perikuvia nuo ensin tulleet herrasmiehet. Tällaisilta tulisi kieltää vaeltaminen tyystin ja lukit ne yhdessä pyöreään huoneeseen, jossa saavat nauttia kahdenkeskisestä ajasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoa sopii, että nämä herrat ovat törmänneet töppäilyistään nousseeseen "kohuun", etenkin Retkipaikan fb-ryhmässähän asia on herättänyt keskustelua ja nyt myös Iltalehdessä oli tapaus ja tupaetiketti nostettu esiin. Ehkäpä he nyt ymmärtävät hölmöilleensä ja osaavat ensi kerralla toimia fiksummin vaelluspoluille suunnatessaan! :)

   Poista
 5. Onpas törkeää käytöstä! On se ihme ja kumma, että ilmeisesti muutoin suunnilleen täysjärkiset kaverit laittavat oven tuolla lailla säppiin. Pöyristyttävää itsekkyyttä. Itselläni on takana noin 60 vaellusta ja täytyy sanoa, että 99 %:sesti porukka tuvilla on ollut omalla kohdallani ihan mukavaa. Joskus tietenkin mukaan mahtuu kaiken maailman idiotteeja. Yksi huvittava juttu koski nuorta naishenkilöä, joka alkoi valittaa autiotuvan pöydässä muiden retkeilijöiden eväistä. Ei saisi syödä samassa päöydässä samaan aikaan lihaa, kun neiti hienohelma oli kasvissyöjä ja piti lihaa vastenmielisenä. Jos on noin herkkä niin kannattaisi pysyä kotona / telttamajoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tosiaan valtaosa vaeltajista käyttäytyy asiallisesti ja kuvatunlaiset tapaukset ovat harvinaisia. Retkeilyn muututtua yhä trendikkäämmäksi lajiksi ja kulkijoiden lisäännyttyä viime vuosina toki tupien kunnossakin on ollut havaittavissa pienoista heikkenemistä. En muista esim. 5 v sitten koskaan tulleeni tuvalle, jossa olisi puulaatikko tyhjänä (tai ehkä vielä raivostuttavampaa: kannettu täyteen jättikokoisia pöllejä, joita ei ole edes yritetty pilkkoa pienemmiksi). Tämän vuoden puolella näin on kuitenkin käynyt jo kahdesti. Liekö vain sattumaa... Hyvähän se on kuitenkin muistutella uusia vaellussukupolvia tupien käytössäännöistä, jos noihin ei ole vielä tullut perehtyneeksi :)

   Poista
 6. Ikäviä lieveilmiöitä, jotka varmasti liittyvät siihen, että vaeltajia lienee liikkeellä enemmän kuin koskaan. Eikä sekään ihan mahdotonta ole, että tuvat, telttapaikat ja puutkin muuttuvat maksullisiksi. Seuraavaksi sitten pääsymaksu kansallispuiston portilla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Tuollaistahan esim. Alaskassa vaellus oli puistomaksuineen. Toivottavasti Suomessa ei mennä samaan. Muuten pitää alkaa retkeilemään pelkästään erämaan puolella :D

   Poista
  2. Aika lähellä aletaan olemaan Suomessa kaiken maksullisuutta ja miten käynee tuolle jokahenkilönoikeudellekkin, kohan metsille tulee kiinteistövero. Mutta ei spekuloida ennen aikaisesti, toivotaan järjen voittavan.

   Poista
 7. Tietyt osat etiketistä ovat auttamatta vanhentuneita, nyt kun vaeltamisesta on tullut massojenkin harrastus ja joukossa väistämättä vähemmän toivottavaa ainesta. Nykymaailmassa kukaan järjissään oleva ei jätä tuvan ovea laittamatta säppiin yötä vasten. Kuka tahansa roisto voi tulla sisään ja ryöstää nukkuvat, puolustuskyvyttömät vaeltajat, eläimistä toki puhumattakaan.

  Ymmärrän kummankin osapuolen kannan ja pidän tapahtunutta jonkinasteisena väärinymmärryksenä. Tuvassa jo olleet eivät todennäköisesti yksinkertaisesti uskaltaneet päästää sisään aggressiivisesti käyttäytyvää, vierasta ja ehkä epäsiistiä kulkijaa joukkoonsa. Erehtyivät eivätkä arvanneet tulijaa vaarattomaksi, tavalliseksi vaeltajaksi. Tästä kielii sekin, että kertomansa mukaan eivät uskaltaneet jäädä pidemmäksi aikaa. Sinänsä tilan puolesta tulija olisi pitänyt päästää sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äärimmäisen surullista, jos asia on tosiaan näin ja tuollainen pelon kulttuuri on levinnyt myös Suomeen. Täällä on kuitenkin vuosikymmenet pystynyt kulkemaan luonnossa ilman pelkoa ryöstetyksi tulemisesta, voinut jättää autiotupien ovet huoletta auki yöksi ja tavaransa leiriin vartioimatta siksi aikaa, kun lähtee vaikka pistäytymään lähitunturin huipulla. Olen liikkunut vuosikaudet vaelluspoluilla ja erämaissa, usein yksinkin, ja koen täysin vieraaksi tuon ajatuksen, että jatkossa pitäisi alkaa olla jotenkin varuillaan ja pelätä tulevansa ryöstetyksi, raiskatuksi ja/tai pahoinpidellyksi. Toki ymmärrän, että etelämpää tulevilla ei ole samanlaista turvallisuudentunnetta ja luottamusta ihmisiin kuin meillä pohjoisessa maaseudulla kasvaneilla, jolloin esimerkiksi tuo ventovieraiden kanssa isossa tuvassa yhdessä nukkuminen voi tuntua pelottavalta. Ehkäpä tässä tapauksessa kannattaisi kuitenkin pysytellä pois yleisistä tuvista ja suunnata suoraan varaustuvilla varustetuille reiteille sen sijaan, että laittaa ovet säppiin sabotoiden muiden vaelluksen. Hyvällä tuurilla luottamus muihin kulkijoihin syntyy ajan myötä, kun huomaa valtaosan ihmisistä kuitenkin olevan loppupeleissä hyväntahtoisia. Luontoon hakeutuva väestönosa kuitenkin koostuu enemmän niistä "kunnon ihmisistä" kuin liimaa haistelevista kriminaaleista. Oikeilla rikollisilla taas tuskin on intressejä lähteä varta vasten ryöstämään vaeltajia, rinkoissa harvoin kun kannetaan mukana mitään arvotavaraa.

   Toki olet ihan oikeassa, että kulkijoita on nykyään liikenteessä paljon aiempaa enemmän ja se lisää riskiä, että muutama "mätä omenakin" vaelluspoluille eksyy. Kyllähän noita tarinoita muun muassa rinkkavarkauksista on kantautunut allekirjoittaneenkin korviin, mutta haluan uskoa näiden olevan yksittäistapauksia. Toivotaan, että jokainen saa jatkossakin nauttia vaelluksesta ja luonnosta ilman pelkoa!

   Poista
 8. Sen halusin vielä kommentoida, että merkityt reitit on olemassa monestakin eri syystä. Ei vain siksi, että nolot aloittelijat, jotka eivät osaa lukea karttaa, eivätkä pärjää erämaassa käyttävät niitä! Vaan myös siksi, että luontoa kulutetaan mahdollisimman vähän ja käytetään jo niitä olemassa olevia polkuja. Jos nämä massat päättävät lähteä pois poluilta ja merkityiltä reiteiltä niin se tulee näkymään myös luonnossa. Talvella tämä ei käsittääkseni niinkään haittaa, mutta sulalla kaudella maasto kuluu jo nyt suosittujen reittien ympäristössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti Laura. Kyllähän noilla suosituilla reiteillä melkoinen eroosio on jyllännyt! Luonnonpuistoissahan kuten Kevo ei edes saa lähteä hillumaan reittien ulkopuolelle, mikä on ihan fiksua.

   Poista
 9. Kaikilla ei ole hyvät tavat eikä tietoa tupien tavoista. Kerronpa tässä oman kokemukseni vuosien takaa. Olimme Pallas-Hetta reitillä ja saavuin kaverini kanssa Hannukurun kämpälle sateessa. Tuvassa oli hyvin tilaa. Alemmalla makuulaverilla oli vain kaksi makuualustaa ja -pussia, mutta ne oli laitettu poikittain laverille. Käänsimme ne varovasti oikeaan suuntaan ja asetimme omamme siihen viereen. Tilaa jäi vielä 1-2 kulkijalle. Menimme hetkeksi ulos tutustumaan paikkaan ja palatessa löysimme makuupussimme ja -alustamme pihaportaalta märkinä vesisateesta. Kiukkuisena moisesta menin sisään kysymään kuka oli noin ääliömäisen tempauksen keksinyt. Ala-laverilla oli taas ne kaksi pussia käännetty poikittain. Sain vastauksn kahdelta äkäiseltä naiselta jotka ilmoittivat vi***maisella äänellä että "me on jo varattu toi paikka"! Siihen on tarkoitus mahtua 5-6 hlö. Otti niin lujaa päähän että päätettiin pakata märät makarit ja jatkettiin Tappurin majalle. Olis kai pitänyt kantaa ne kaksi naista tukasta pihalle ja opettaa tapoja, mutta kaikkia ei voi opettaa ja ääliöt ei opi. No, onneksi tämä oli ainutlaatuinen tapaaminen eikä reissuamme saaneet pilattua. Useimmiten vaelluksilla kohtaa vain sydämmellisiä ja mukavia ihmisiä. Lisää reissu tarinoitani @ vilzu.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh on kyllä ollut uskomattoman törkeää toimintaa noilta valtaajilta! Eikä pelkästään tuvan valtaus, vaan tuo kamojen ulos viskaaminen. Ei voi kuin ihmetellä, mistä tuollaisia ihmisiä sikiää... Onneksi reissu ei mennyt ihan pilalle kuitenkaan!

   Poista
 10. Näitä seikkailuita lukiessa tulee hymy huulille ja varsinkin kommentteja silmäillessä. Täytyy muistaa, ettei toisten vehkeitä luatta siirtele ja keleitä tullessa heti rupea saarnaamaan(sulkee monet ovet ja saa pussit pihalle). Se keskustelutaito auttaa ensimmäisenä asiassa kuin asiassa paljon ja hymy tekee loput. Kerron minäkin jutun. Tapahtui kauan kauan sitten :). Oltiin metsätelttailemassa Hiienvaaralla. Oli mukava alkutalven sää, sottailin etten mene koiran kanssa häiritsemään toisia telttaan. Siispä jäätiin ulos sakemannin kanssa katselemaan tervaskannon palamista ja siinäpä sitten nukadin. Ei siinä muuta, mutta päivällä kuului veetuilua. Muutama sälli oli jäänyt syömäti, kun oli nukuttu reppujen vieressä. Murreseni ei ollut päästänyt ketään reppuloilleen. Mitä opimme tästä, kato ettei muiden reppuja lähimaastossa ja herätä jos on tarvetta :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah vahinkoja sattuu :D Kova on kyllä koira ollut vahtimaan!

   Poista
 11. 2016 Itäkairassa, oltuamme suksien päällä kelioloista johtuen 12h saavuimme Peskihaaran kämpälle. Kämppä ihan täynnä! Päällimmäinen tunne oli, että porukka on varmaan jo nukkumassa ja me menemme häiritsemään heitä. Niinku häirittiinkin, mutta onneksi ne olivat savolaisia. hereillä oleva rouva sanoi, että tehdäänpäs tilaa. penkit roudattiin ulos jotta lattialle saatiin tilaa. Me 3 henkeä asetuimme niin, että minä vanhempana menin lattialle ja pojat päättivät mennä puuvajaan kun pakkastakin oli vain -23C. Olisimme majoitteenkin voineet laittaa pihaan mutta kun näin sovimme niin mikäs siinä. Kuulin illalla vielä tuoreimmat savolaiskaskut.

  VastaaPoista