maanantai 27. helmikuuta 2017

Jääkiipeilyä Korouomalla

Mammutti.
Posiolla sijaitseva Korouoman rotkolaakso jääputouksineen tunnetaan Suomen parhaana jääkiipeilypaikkana, jonne jääkiipeilijät ympäri Suomen matkaavat kiipeilemään luonnojäille. Vaikken mikään superaktiivinen jääkiipeilijä olekaan, lähdin kaverien ehdotuksesta mukaan parin päivän kiipeilyreissulle Itä-Lappiin. Majoituimme Pyhällä, jossa oli yllättävän rauhallista turistisesongista huolimatta. Palauttelimme alkuun mieleen kiipeilymuuveja Bliss Adventuren jäädyttämällä seinällä Tajukankaalla ennen luonnonjäille suuntaamista. Seinälle on viritelty valmiit käydet, joten kiipeämään pääsee varsin vaivattomasti. Valaistuksen ansiosta kiipeily onnistuu myös pimeällä.

Tajukangas.
Aikaisin aamulla suuntasimme kohti Posiota ja Korouman rotkolaaksoa, jonka maisemat olivat itselleni tuttuja muutaman vuoden takaiselta syysvaellukselta. Rotkolaakson kolme isointa jääputousta ovat Jaska Jokunen, Ruskeavirta ja Mammutti. Kaikki putoukset sijaitsevat Koronjään 5 kilometrin pituisen rengasreitin varrella, jonne pääsee kätevimmin jättämällä auton Saukkovaaran pysäköintipaikalle. Reitillä oli riittänyt kulkijoita, joten kovaksi tallautunutta polkua oli helppo edetä myös ilman lumikenkiä. Aikataulu oli tiukka illalla Pyhällä järjestettyjen bileiden vuoksi, joten ehdimme kiivetä vain yhdellä putouksella. Valitsimme rengasreitin puolenvälin paikkeilla sijaitsevan Mammutin.

Ruskeavirta.
Mammutin yläpäässä oli hyviä puita yläköysiankkurien rakennusta varten. Suunnitellut liidausharjoitukset jäivät siis tällä kertaa tekemättä. Jää oli sinistä ja kovaa, mutta erittäin mukavaa kiivettävää. Etelän hiihtolomaviikosta huolimatta seinillä ei näkynyt muita kiipeilijöitä. Oulussa seuraavana päivänä järjestetyillä jääkiipeilyn SM-kisoilla saattoi olla jotain tekemistä asian kanssa. Korouoma osoittautui hienoudessaan maineensa veroiseksi. Ensi vuonna uudestaan ja toivottavasti pidemmän kaavan kautta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti