sunnuntai 13. elokuuta 2017

#throwback: Elbrus 2015

Venäjällä Kaukasus-vuoristossa sijaitsevan Euroopan korkeimman vuoren Elbrusin huiputuksestamme tuli tänä kesänä kuluneeksi 2 vuotta. Sen kunniaksi videomateriaalia vuodelta 2015, jossa koko homma minuuttiin tiivistettynä! Olimme liikenteessä neljän hengen suomalaistiimillä. Video antaa reissusta ehkä hieman yksinkertaistetun kuvan, yritimme nimittäin viikon aikana huipulle kahteenkin otteeseen. Ensimmäisen yrityksen jouduimme keskeyttämään satulan kohdilla huonon sään ja lumivyöryvaaran vuoksi. Toisella yrityksellä onnisti!

5642-metrinen Elbrus on hyvä vuori vasta-alkajalle, joka haluaa käydä korkealla suhteellisen helposti. Normaalireitin lähtöpisteeseen pääsee mukavasti hiihtohisseillä ja majoitus perusleirissä tapahtuu telttojen sijaan lämpimissä konteissa. Teknisiä taitoja ei tarvita, koska reitillä on vain muutama jyrkempi kohta ja nekin on varmistettu kiinteillä köysillä. Toki sääolosuhteet vuorella ovat usein haastavat ja heikosti akklimatisoituvalle korkeus voi tehdä siitä jopa mahdottoman haasteen.

8 kommenttia:

 1. Kyllä video antaa maisemille paremmin oikeutta, kuin valokuva. Tälläisia enemmän ja leppoisaa meininkiä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Tämä video antaa toki ehkä vähän liiankin leppoisan kuvan reissustamme :D

   Poista
 2. Vilzu Järvinen (Vilzun retkiblogi)24. elokuuta 2017 klo 16.14

  Kiva että sain katsoa maisemat videolta. Kävin huipulla elokuussa 2002 lumipyryssä ja sumussa eikä maisemia näkynyt 20 metriä kauemmas. Oltiin pilvessä (siis pilven sisällä 😂) satulasta ylöspäin koko matka ja tuuli oli paikoin tosi kova. Kiitos tästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin alkureissun säät oli juuri tuollaiset! Oli aika lähellä, ettei edes lähdetty toiseen huiputusyritykseen, koska ensimmäisellä kerralla olosuhteet oli niin pahat. Onneksi kuitenkin lähdettiin :D

   Poista
 3. Mä instan puolelta bongasin et oot käynyt täällä ja sulla on kai jotain näkemyksiä oppaistakin? Onko joku, jota suosittelisit tai joku, jonka mukaan ei ehkä kannata kokemattoman lähteä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli 4 suomalaisen jengi ja paikallinen opas (Alex, en muista nyt yhtään sukunimeä), joka oli kyllä hieman erikoinen persoona. Mm. olisi aika huonoissakin olosuhteissa lähtenyt satulasta ylöspäin ekalla huiputusyrityksellä, vaikka tuolla oli todella lumivaarallista lunta. Lopulta puolet meidän porukasta sitten lähti alas, koska ei luottanut enää tuohon oppaaseemme ja vain minä ja Topi mentiin huipulle. Itsekin olin tuolloin 3 v sitten ihan aloittelija, enkä hirveästi vuorilla vielä pyörinyt, joten ei toki osannut vielä silloin riskejä niin hyvin arvioida. Venäläinen vuorikiipeilykulttuuri on yleisesti vähän sellaista machoilua ja ainakin itsestä tuntuu, että riskejä otetaan vähän liikaakiin. Varmasti on toki tosi hyviäkin oppaita, mutten ehkä Alexin matkaan uudestaan lähtisi näin jälkikäteen ajatellen ;)

   Poista
 4. Onko hän sellainen ~45 vuotias, pieni, hoikka, ihan lyhyet hiukset?

  Tuttu kaveri. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Hyvin lyhyt ja pieni mies, kiipeillyt K2:lla jne. Sukunimeä en nyt jotenkin saa päähän vain!

   Poista