sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Ensimmäinen ja viimeinen viikko kaamosta

Kaamoksen sävyjä Kiilopään lähellä.
Ensimmäinen viikko Lapissa on sujunut leppoisissa -40 astetta lähentelevissä pakkaslukemissa. Kylmimmillään mittari näytti Ivalossa keskiviikkona -36 astetta. Talvivaeltajalle kovat pakkaset tarjoavat erinomaisen tilaisuuden varusteiden testailuun, joten en ollut lainkaan pahoillani alati kiristyvistä pakkaslukemista. Ivalojoen jäällä tulikin testattua muun muassa Absolute Zero-untsikan pakkasenkestävyyttä sekä MSR:n EX-keittimen toimintaa -35 asteessa. Hyvin pelittivät! Harmillisesti -40 ei missään vaiheessa mennyt rikki, mutta ehkäpä vielä tänä talvena päästään nauttimaan noistakin lukemista. Paikalliset sen sijaan pysyttelivät kylmää paossa sisätiloissa, ja heitä meidän etelästä tulleiden pakkasintoilijoiden touhut tuntuivat lähinnä huvittavan. Terkkarillakin oli varsin hiljaista kuluneena viikkona. Useampi potilas ilmoitti tulevansa käymään esimerkiksi ohjelmoiduissa laboratoriokokeissa vasta pakkasten hellitettyä. Viikonloppuna lämpötila nousikin -5 asteen tienoille, joten päivystyksessä riitti vilskettä.

Sisälläkään ei tullut kuuma kovimpien pakkasten aikaan.
Pakkasen ihmettelyn lisäksi olen päässyt nauttimaan viimeisestä viikosta kaamosta, joka päättyy Ivalon korkeudella tänään. Aurinko nousee siis huomenna ensimmäistä kertaa horisontin yläpuolelle sitten joulukuun alun, jolloin kaamos alkoi. Valo on kaikkein kauneinta kaamoksen aikaan, kun aurinko paistaa utuisasti matalalta horisontin takaa. Parhaiten kaamoksen säyistä pääsee nauttimaan avotunturissa, joten viikonloppu kului päivystämisen ohella tuntureilla hiihdellen. Loppiaisena tein sattuneista syistä (pitänee omistaa kokonainen blogipostaus tälle tarinalle) pitkäksi venähtäneen 12 tunnin hiihtoretken UKK:ssa. Tänään suuntasin hiihtelemään Kiilopään ympäristöön heti yöpäivystyksestä selviydyttyäni. Värimaailma oli uskomattoman hieno: aivan kuin olisi ihaillut monta tuntia kestävää auringonlaskua. Vaikka aurinko huomenna nouseekin, valo ei muutu heti, joten tulevat viikotkin kulunevat tiivisti tunturissa hiihdellen.

Keskipäivän värejä.

6 kommenttia:

 1. Lähetäppä noita kuvia "kilpailu.minunmaisemani.fi"

  VastaaPoista
 2. Kadehdin mahdollisuuttasi ulkoilla noin upeassa maisemassa. Etelä-Pohjanmaalla on valoa enemmän, mutta silti täällä on synkempää. Maisema muistuttaa marraskuista varsinais-suomea. Lunta nolla. Vaikea uskoa että on tammikuun loppu. Ai mikä ilmaston muutos. Hienot on Ivalon maisemat onneksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi tekee kyllä ison eron, talvi ei tunnu täällä yhtään niin pimeältä kuin etelässä kaamoksesta huolimatta. Ja nyt päivä pitenee ihan silmissä, ei aikaakaan kun on taas yötön yö :)

   Poista