Teno ja keskiyön aurinko. |
Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Norjan ja Suomen rajalla virtaa Teno. Sen varrella Utsjoen kunnassa asuu 1250 ihmistä. Valtaosa on saamenkielisiä. Kuten monessa Pohjois-Lapin kunnassa, turismi on Utsjoen tärkein elinkeino rajakaupan ja porotalouden ohella. Utsjoen alueen turismi nojaa vahvasti Tenojokeen ja lohenkalastukseen. Kesällä pienen kunnan väkiluku kasvaa lähes puolella, kun turistit ja mökkiläiset ympäri Suomea suuntaavat kalaan Euroopan suurimman lohijoen äärelle.
Kun vuosi sitten 25. toukokuuta lähdin Alaskaan vietettyäni talven Utsjoella, Teno oli ollut jo kolme viikkoa sula. Kun palasin tasan vuosi myöhemmin 26. toukokuuta, jäät olivat hädin tuskin lähteneet. Ajaessani Ivalon lentokentältä kohti Utsjokea satoi lunta. Utsjoella tunturit olivat vielä lumen peitossa. Perspektiivi oli melkoinen Islannin vehreään maisemaan, jossa olin viettänyt edeltävät viikot. Meni yli kaksi viikkoa, ennen kuin viimeisetkin lumet alkoivat sulaa ja hiirenkorvat imestyä tunturikoivuihin.
Utsjoen kirkkotuvat Mantojärven rannalla. |
Vuosi sitten ennen lähtöäni kylällä kävi kuhina. Paikalliset olivat juuri aloittaneet kalastuskauden ja valmistautuivat turistien saapumiseen. Tänä kesänä kylällä on ollut hiljaista. Vappuna astui voimaan Tenon uusi kalastussopimus, jonka tavoitteena on elvyttää Tenon lohikannat kestävälle tasolle. Sopimus lyhentää sekä paikallisten että matkailijoiden kalastuskautta molemmista päistä kautta. Lupien hinnat ovat myös nousseet aiempaan nähden. Lisäksi sopimus rajoittaa merkittävästi Tenojokivarren saamelaisten perinnekalastusmuotoja, kuten kulkutusta ja patokalastusta.
Muistan ihmetelleeni kevättalvella, miksi utsjokelaiset kaverini alkoivat yhtäkkiä joukolla vaihtaa Facebookin profiilikuvikseen otoksia, joissa poseeraavat lohen kanssa. Pian selvisi, että taustalla oli kannanotto eduskunnan tuolloin hyväksymään Teno-sopimukseen. Sopimus onkin herättänyt paljon kritiikkiä etenkin paikallisten keskuudessa. Kalastus on olennainen osa Tenojokilaakson alkuperäisväestön kulttuuria ja sopimuksen katsotaan uhkaavan saamelaiskulttuurin säilymistä. Kalastusoikeuksia pidetään alkuperäisväestön ja tilanomistajien omaisuutena ja olevan siten myös Suomen perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen omaisuudensuojan piirissä. Paikalliset kokevat uuden sopimuksen rikkovan siis monella tavalla heidän perustuslaillisia oikeuksiaan ja ettei heitä ole kuultu riittävästi sopimuksesta neuvoteltaessa.
"Teno ei ole pelkkä joki. Saamelaisille se on ollut satoja vuosia elämän virta. Se on ruokkinut ihmiset ja perheet pitkälle talveen. Sen varrella suurin osa saamelaisista asui. Niin kuin saamelaiset sanovat – me olemme veden rannan ihmisiä – Tenon asukkaat." ―Niilo Aikio Ylen jutussa
Yksinäinen kalastaja Suomesta Norjaan johtavan Saamen sillan alla. |
Teno-sopimus vaikuttaa paikallisiin myös turistien määrän vähenemisen kautta. Lupien määrän laskeminen sekä hintojen nousu on vähentänyt selvästi Utsjoen kalastusturistien määrää tänä kesänä. Mökkivarauksia on peruttu, asuntoautoparkit ovat tyhjillään eikä kauppojen kassoilla ole jonoja samaan tapaan kuin yleensä. On olemassa kuitenkin yksi ryhmä, joka on hyötynyt sopimuksesta – Tenon lohien lisäksi. Nimittäin maata Utsjoelta omistavat vapaa-ajan asukkaat. Paikallisten ja "eteläsuomalaisten mökkeilijöiden" välillä on jo pitkään ollut eripuraa siitä, kuuluuko muualla pääasiallisesti asuvilla maanomistajilla olla samat pyyntioikeudet kuin paikallisilla. Mökkiläisten oikeuksia onkin lisätty uudessa sopimuksessa huomattavasti. He saavat muun muassa jatkossa rekisteröidä oman veneen, kun aiemmin vene on täytynyt vuokrata ja tiettyihin kellonaikoihin liikkuminen on ollut sallittua vain paikallisen soutajan kanssa. Muutos vähentää entisestään paikallisten yritysten tuloja, joista merkittävä osa on muodostunut juuri näistä palveluista.
Kirkkotupia. |
Itseäni Teno-sopimus ei suoranaisesti kosketa, enhän ole eläissäni kalastanut millään mato-onkea kummemmalla välineellä (siihen ei kuulemma tarvitse edes lupaa). Utsjoella upeine tuntureineen ja erämaineen on kuitenkin erityinen paikka sydämessäni ja olen viettänyt täällä paljon aikaa, joten toivon turismin elpyvän ja paikallisten elinkeinon säilyvän. Utsjoen täytynee jatkossa panostaa entistä enemmän kalastusturismin ohella ympärivuotiseen luontomatkailuun. Lapin nousu ulkomaalaisten turistien keskuudessa näkyy toki jo Utsjoellakin, jossa on kuulemani mukaan bongattu viime talvena jopa japanilaisia revontulituristeja.
Itselleni Utsjoki edustaa kaikkein aidointa Lappia. Suurien turistimassojen ja laskettelukeskuksien sijaan tarjolla on koskematonta erämaata, valtavia avotunturialueita ja ennen kaikkea rauhaa ja hiljaisuutta. Vaeltajalle Utsjoki tarjoaa Suomen hienoimpia vaellusmaastoja, kuten Kevon luonnonpuiston sekä Kaldoaivin ja Paistunturin erämaa-alueet. Utsjoella on tietenkin myös Suomen kaunein tie, Tenonvartta Karigasniemeltä Nuorgamiin kiemurteleva Seututie 970!
Itselleni Utsjoki edustaa kaikkein aidointa Lappia. Suurien turistimassojen ja laskettelukeskuksien sijaan tarjolla on koskematonta erämaata, valtavia avotunturialueita ja ennen kaikkea rauhaa ja hiljaisuutta. Vaeltajalle Utsjoki tarjoaa Suomen hienoimpia vaellusmaastoja, kuten Kevon luonnonpuiston sekä Kaldoaivin ja Paistunturin erämaa-alueet. Utsjoella on tietenkin myös Suomen kaunein tie, Tenonvartta Karigasniemeltä Nuorgamiin kiemurteleva Seututie 970!
Teno ja Seututie 970 Nuvvus-Ailigaalta katsottuna. |
Mikäli siis olet joskus haaveillut vaikkapa Kevon reitin kulkemisesta, nyt kannattaa lähteä! Pistäydy matkalla syömässä vaikka lounas Rastigaisassa, munkkikahvit Kylätalo Giisássa ja ostoksilla Uulan säästössä. Tuskinpa sillä vielä lohituristien katoa korjataan, mutta jokainen sentti on kotiinpäin.
Itse suuntaan kuitenkin nyt loppukesäksi etelään. Oikeastaan ihan mukavaakin vaihtelua nähdä auringon laskevan. Tälläkin hetkellä aurinko paistaa silmiin, vaikka on keskiyö. Kiitos ja näkemiin Utsjoki taas vähäksi aikaa!
Kesäkuun työmaa. |
Onpa kauniita kuvia!
VastaaPoistaKävimme perheeni kanssa pari kertaa Utsjoella tuttavien mökillä, kun olin teini-ikäinen. Jo pelkkä ajomatka sinne oli mieleenpainuva, ja tunturit ja Teno-joki tekivät suuren vaikutuksen.
Eikö ole aina muuten tosi mahtavaa, että laeista päätetään jossain ihan muualla kuin siellä, missä asia oikeasti tapahtuu ja mihin se vaikuttaa? Voin hyvin ymmärtää paikallisten närkästyksen. Mekään emme aikoinaan olleet kalastusturisteja, joten kyllä sinne onneksi muutkin tiensä löytävät :)
Kiitos! Itsekin rakastuin Tenonvarren maisemiin heti ensinäkemällä.
PoistaSe on kyllä totta, että harvoin paikallisia kuullaan isoissakaan päätöksissä. Hyvänä esimerkkinä taannoin kotiseuduillani Joensuussa tehty päätös Tuupovaaran terveyskeskuksen sulkemisesta. Edes meitä lääkäreitä ei tuossa asiassa kuultu. Onneksi kyläläisten vastustus perui nämä suunnitelmat!
Toivottavasti yhä useampi turisti löytää jatkossakin tiensä Utsjoelle :) Tenonvarren ja loputtomiin jatkuvien avotunturien veroisia maisemia ei löydy mistään muualta päin Suomea!
Kyllä Utsjoella käy talvella revontulia ihastelemassa väkeä ihan joka puolelta maailmaa, kuten Intiasta, Kiinasta, Euroopan maista, Etelä-Afrikasta, Yhdysvalloista jne :)
VastaaPoistaJoo näin kuulin ruokalassa! Itse en ole jostain syystä esim. aasialaisiin Utsjoella törmäillyt, vaikka Ivalossa pahimpana turistikautena tuntui nytkin joka toinen päivystyspotilas ja vastaantulija olevan ulkomaan turisti :D Ehkäpä eivät sitten liiku niin paljon tuolla kylillä kuin Inarin seudulla.
PoistaEi maha noiden paikallisten ja lomalla olevien vapaa-ajan kalastajien saaliit veloittaa tuota kalakantaa hirveästi, mereltä ne lohet "ryöstö"kalastetaan. Kaikkiallahan paikallisten oikeuksia supistetaan, rahahan on nykyisin suurin valta jolla päätellään asioita. Ihmiset pyritään ajamaan kaupunkeihin, ekologisuuden nimissä. Mutta mutta, miten on? Jaa`a tokkopa tuo tuupovuaran terveyskeskus pitkään säilyy. Villi veikkaukseni on että Kiihtelysvaarankin terveyskeskus lopetetaan 2020. Vaarakarjalan apteekkarikin lähtee jo paremmille paikoille. Kaimakin jää pankista eläkkeelle, käteisen saantikin heti rajoittuu muutamaan tuntiin, kolmena päivänä. Mutta ei synkistellä, mualla on mukavaa :D. Kun vuan ei aina satas.
VastaaPoistaJos tuo nykyinen sote-malli menee läpi niin eipä mene kauaa kun isot firmat ovat vallanneet markkinat ja kaikki palvelut keskitetty jonnekin isoihin kaupunkeihin.
PoistaSe täytyy kyllä toisaalta todeta, että täällä Lapissa on syntynyt aivan uusi välimatkakäsitys ja miten syrjässä palveluista ihmiset voivat oikeasti asua. Esim. jollain Sevettijärven mummolla on helposti se 150 km matkaa lähimpään terveyskeskukseen Ivaloon. Pohjois-Karjalan välimatkat eivät ole oikein mitään näihin Lapin syrjäkyliin verrattuna.
Onhan tietennii noinkin, mutta ei pelekästään soten tautta. Pikkuisen vois syyllistää liäkärijäkin(elä nyt suutu), mutta ei niitä tahtonut tulla syrjäseutuloille hommiin menneinnä vuosina. Ainainen puutee oll. Syist jutelttiin aikonnaa edesmenneen Koivunoron kans, ihan järkevvii syit tull essiin.
PoistaJoo ei onneksi noin pitkiä ole. Eikä varmaan tuolla "turhan" takia lähdetä liäkäriin. Mutta nuo mummot ja ukot niitä kärsiöitä ovat matkallaan palveluille.